Bouwprojecten vallen nu al stil door een gebrek aan metselaars. En dat probleem wordt alleen maar groter, waarschuwt Wim Haverhals, directeur van Haverhals Metselwerken uit Kaatsheuvel in Cobouw. “Het metselvak staat onder druk. Onze sector heeft het taai gehad tijdens de crisis. Tal van mensen verlieten de sector, sommigen kwamen nooit meer terug.”

Noodplan voor tekort aan metselaars

De gevolgen van het tekort worden nu pijnlijk zichtbaar. “In het Westen vallen al projecten stil, omdat er onvoldoende metselaars zijn,” zegt Haverhals. Zonder noodplan wordt dat probleem alleen maar groter. Metselaars vergrijzen in rap tempo, waarschuwt Haverhals. “Bij sommige bedrijven schommelt de gemiddelde leeftijd van een metselaar al rond de 55, 60 jaar. Met de dag neemt de kans op uitval toe. Voor je het weet ben je bergen kennis en ervaring kwijt. Heel gevaarlijk.”
“Als de noodgang moet het mkb samen met de regering meer jongeren in de bouw zien te krijgen. En de Ambachtsschool moet terug. De jongens die nu van school afkomen, moet ik nog flink bijscholen. Theorie en praktijk sluiten niet goed op elkaar aan.”
Het mkb wordt niet serieus genoeg genomen, vervolgt Haverhals. “Te weinig beseft men in Den Haag dat wij de handjes leveren over heel Nederland. Dat wij de sportclubs in heel Nederland sponsoren en niet de grote bouwbedrijven die wel proberen zeggenschap te krijgen.”
Het mkb de motor van de economie? Eerder de brandstof voor het grootbedrijf, beschouwt deze metselmeneer. En op brandstof moet je zuinig zijn. “Na 45 jaar werken moet iemand de vut in kunnen of iets dergelijks. Mijn vut zit helemaal vol, maar ik kan er niets uithalen. Het is toch belachelijk dat mensen die kort voor hun pensioen uitvallen, een jaar lang geen uitkering krijgen. Ook dat probleem wordt groter en groter. Ik voorspel dat er straks mensen zijn die zeven jaar lang geen uitkering hebben.”
Den Haag belooft beterschap. Haverhals denkt ook dat de regering wel wil, maar niet weet hoe ze de problemen moet oplossen. “Meer aandacht en waardering is absoluut nodig. Het mkb houdt de hele economie draaiende door grote aannemers te helpen. ”
De jeugd heeft de toekomst. Daar zou de sector zich op moeten richten. Haverhals: “Ga langs basisscholen. Neem leraren, juffrouwen en kinderen mee naar de bouwplaats. Laat ze zien hoe mooi het vak is. Je moet de bouw verlaten, zeggen ouders. Je moet niet voor de bouw kiezen. Over metselen wordt zo denigrerend gesproken, terwijl het zo mooi kan zijn. Altijd buiten met je collega’s op een gezellige werkplaats. En je kunt een mooie boterham verdienen.”

 

Dit artikel is onlangs verschenen in Bouwmarkt nr 4 – 2018.